2018-06-25 We zijn een jaar onderweg

Afgelopen weken hebben we met de boot in het Spaanse Water op Curaçao gelegen. In deze natuurlijke baai lig je voor anker. Er staat hier de afgelopen weken een stijve bries, 20-30 knopen wind. Dit maakt dat als je met de dinghy naar de kant gaat je behoorlijk nat wordt van het buiswater. Curaçao is een heel ander eiland dan de eilanden die we eerder aangedaan hebben. Het regent hier zelden tot nu toe en daardoor is het eiland ook lang niet zo groen. De welvaart is hier wel een stuk hoger dan de eerdere eilanden. Het eiland is niet groen, daartegen zijn de huizen en de mensen kleurrijk. De mensen spreken onderling hoofdzakelijk Papiaments maar verstaan en spreken ook Nederlands. We hebben hier op het eiland leuke mensen ontmoet Timo, Erika, Djuric, Ria, Ruud, en nog vele anderen, bedankt voor jullie gezelligheid.

20180516_16021920180522_14511220180611_11203520180611_13504420180528_08462620180528_11084020180522_15500720180522_16050820180528_11355720180528_113245

 

We liggen met de boot op dit moment in de haven van Curaçao Marine in Willemstad. Hier gaat binnenkort onze boot op het droge gezet worden voor onderhoud, nieuwe anti-fouling, zinkanodes vervangen, schroef nakijken, romp poetsen, enz. De boot blijft op de wal staan gedurende de periode dat wij van begin juli tot eind september in Nederland zijn. Deze periode valt in het orkaanseizoen. Half november is de planning weer te gaan varen met als bestemming o.a. de bovenwindse eilanden.

 

We waren afgelopen 5 juni precies een jaar onderweg. En bevalt het nog? Jazeker. Enkele items die ons zijn opgevallen, tegen gevallen, meegevallen, vernoemen waard.

Wat ons is opgevallen dat er van de lichting Nederlandse vertrekkers uit 2017 veel mensen zijn die de tocht die ze gepland hadden niet hebben gevaren en dat er diverse schepen al in de verkoop/verkocht zijn. Van alle Patagonië-gangers is er (nog) geen één onderweg daar naartoe. Veel jachten hebben problemen met hun windvaanstuurinrichting. Diverse bemanningen waren naar mijn mening niet ervaren met het zeilen op zee. Veel bemanningen kampen met zeeziekte.

Wat ons tegengevallen is, is het zeer koude zeewater in Spanje en Portugal ondanks dat het er zomers warm was. Je liet het wel uit je hoofd om te gaan zwemmen. Onze tocht langs de Afrikaanse kust was de meest ruige tocht die we gehad hebben. Dit kwam vooral doordat de wind ZO was i.p.v. NO. Veel buiswater kregen we aan dek. De temperatuur tijdens deze tocht was in de nachten zo laag dat we met thermokleding, ijsmuts en handschoen aan wachtliepen. The Gambia is ons tegengevallen, arm, stoffig, opdringerige bevolking, geen land voor ons. Wat ook tegenvalt, is de opbrengst van de watermaker. Het apparaat wordt verkocht met de specificatie 30 liter per uur +-20%. Wij zijn geen enkele watermaker van ons merk tegengekomen die 30 liter per uur levert, allemaal ruim minder tot zelfs minder dan 24 liter per uur. De opbrengst van de zonnepanelen blijft achter bij wat we verwacht hadden. Tot nu toe hebben we maximaal 2000Wh, gemiddeld circa 1700Wh, per dag opgewekt. De opbrengst blijft achter bij de verwachting omdat de dagen in de tropen korter duren, er vaak bewolking is en de mast/zeilen/giek de panelen af en toe in de schaduw zetten. Hier in de tropen holt de kwaliteit van alles hard achteruit door de sterke UV-straling. Zeilen, lijnen en vlaggen zie je verouderen. Anti-fouling van de juiste samenstelling is een must hier. Als de anti-fouling is uitgewerkt of van een verkeerde samenstelling zie je de boot per dag aangroeien. Op het filmpje zie je het roer van een windvaanstuurinrichting die acht maanden geleden is schoongemaakt en in de nieuwe anti-fouling is gezet, verkeerd spul dus.

20180624_143620NOVATEK CAMERA

 

Wat ons is meegevallen zijn de langere oversteken. We hebben meest heerlijk gezeild en waren vaak sneller op de plaats van bestemming dan vooraf gedacht. Suriname heeft ons erg verrast en heeft ons hart gestolen, ontzettend groen land, lieve mensen. De boot houdt zich tot nu toe erg goed, geen grote/kostbare klussen waar we tegen aangelopen zijn.

 

Wat is het vernoemen waard. Tijdens onze tocht hebben we Gerard en Lies met hun jacht Sylver (onze clubgenoten uit onze thuishaven Edam) ontmoet in Willemstad. We zijn heel veel leuke mensen tegengekomen op zowel het water als op de wal. Het is echt minder leuk van een afstand ons kleinkind te zien opgroeien, onze ouders echt oud te zien worden, broers/zuster/schoonzus die zonder onze inbreng de zorg aan de oudjes verlenen. Gedurende het afgelopen jaar zijn we circa vijf keer overstag gegaan tijdens het zeilen. Bijna alle trajecten hadden een bezeilde koers. Sinds juli 2017 tot heden hebben we dagelijks de korte broeken aan. Op Curaçao nog het laboratorium bezocht bij de rioolwaterzuivering. De dame die daar werkt heeft ruim 25 jaar geleden stage gelopen bij het laboratorium in Edam waar ikzelf heb gewerkt. Je gelooft het of niet, we zijn naar de kerk geweest. En het was bijzonder, een hele lange mis die niet verveelde met heel veel zang. In deze parochie is een oom van mij 36 jaar lang priester geweest. Er is zelfs door de gelovigen voor ons gebeden. Ook hebben we vier berichten tijdens deze reis ontvangen van bekenden die zijn overleden.

20180516_16020520180522_10073520180520_11225720180520_113034

 

 

De oplossing van de vorige fotovraag is door niemand goed geraden, hij was ook een beetje flauw. Wat je op de foto ziet is het anti-slip op de trap.

20180322_14500920180322_145122

Ook weer een nieuwe fotovraag. Wat is de reden dat we de boot gepavoiseerd hebben? Er zijn meerdere goede oplossingen.

20180616_155543

 

Huidige positie Curaçao Marine Willemstad.

Alles wel aan boord.

12 gedachten over “2018-06-25 We zijn een jaar onderweg

 1. Leuk verhaal en heel mooie foto s. Fijn dat het jullie zo goed gaat. Het zal wel weer wennen zijn in een huis dat niet beweegt. Wellicht zien we elkaar. Alvast goede reis terug.

  Like

 2. Leuk en goed verhaal Peter mooie foto’s. We lezen het graag, bedankt en succes. Liefs Olga en Frits 💋💋

  Like

 3. Ha samen,
  Het klinkt allemaal heerlijk en het jaar nu al om??? Ongelooflijk!
  Bijna even op de vaste Hollandse bodem….
  Wie weet tot ziens hier…
  Liefs Jolanda

  Like

 4. How time flies when you’ re having fun…
  Een jaar weg ..en wat een jaar !
  Wat een heerlijke leesbare informatie komt er uit de pen van Peter! Echt klasse.
  Fijn dat Jacqueline zo goed blijft gaan en dat alle tegenvallers slecht ” technisch ” zijn.
  Fijn om te horen dat jullie binnenkort weer Live te zien zijn 😄
  Tot spoedig dan
  Ans en Kees

  Like

 5. Hoi Peter en Jacqueline,
  Fijn dat jullie zo genieten!
  Het lijkt inderdaad een mooie en boeiende zeilreis.
  En wij genieten van jullie verhalen en de foto’s.
  Toch houden wij het liever bij onze caravan.
  Momenteel hebben we vakantie en gaan morgen weer voor enkele dagen kamperen bij de boer in Edam.

  Groeten van Lizeth en Bert

  Like

 6. Ha Peter en Jacqueline,
  Wat is dat jaar snel gegaan. Vorig jaar waren Marjolein en ik nog even aan boord op de Elisabeth in Edam om jullie gedag te zeggen.
  Prachtige verhalen en ook weer mooie beelden van Curaçao!
  in de zomermaanden misschien even een tijd voor een borrel aan boord van de Blu?
  hartelijke groet,
  Ed & Monique

  Like

 7. Mooi geschreven! We zijn na Los Roques nu op Bonaire maar komen binnenkort (als we klaar zijn met duiken en snorkelen) ook die kant op! Tot binnenkort!
  Groeten Rik en Sanne

  Like

 8. Weer genoten van jullie verhalen en foto’s. Wij zijn weer zoals gepland was terug en liggen in Harderwijk. Als jullie zin in een drankje hebben zijn jullie van harte welkom. Gr FastUs

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s