2019-01-17 Sint Maarten – Saint Martin

Afgelopen twee maanden hebben voor anker gelegen in Marigotbay, Franse deel van het eiland, en een weekje in de lagoon, Nederlandse deel van het eiland. Aan de Franse kant van het eiland lig je gratis voor anker, de Nederlanders laten je betalen! In het Nederlandse deel van de lagoon zijn de rijken der aarde neergestreken met hun jachten. De grootste jachten liggen op zee voor anker omdat ze niet door de brug kunnen vanwege hun afmetingen en diepgang. Toen ik de schippers van die jachten in de lagoon vertelde dat het liggeld in onze thuishaven Edam circa 1 euro per meter was besloten ze volgend jaar met z’n allen naar Edam te komen. Gemiddelde lengte die Edam kan verwachten is circa 60 meter en een breedte van circa 12 meter. De eigenaren willen graag een stroomaansluiting op de wal van minimaal 250 Ampère hebben. De havenmeester krijgt het rustig, er passen maar een boot of acht in de haven van Edam en ze gaan de hele zomer niet van hun plek.

20181128_07570420181117_10314220181117_103012

 

Het eiland is heuvelachtig en mooi groen op het moment. Er zijn veel stranden met prachtig zand en helder water. Alle stranden zijn vrij toegankelijk. Het verkeer staat dagelijks vast tijdens de ochtend- en avondspits. Te veel auto’s en wegen met maar een rijstrook per rijrichting.

20181208_14155220181129_143808

Er is een duidelijk verschil tussen het Nederlandse deel en het Franse deel van het eiland. De Fransen hebben nog veel meer werk te verrichten dan de Nederlanders na orkaan Irma in september 2017. Diverse resorts zijn nog steeds compleet verwoest, veel huizen zijn nog zwaar beschadigd of compleet weggevaagd, nog circa 100 schepen liggen gezonken in de lagoon, heel veel jachten liggen nog zonder mast of moeten hersteld worden. Problemen zijn geld, mankracht en dat alle benodigde spullen geïmporteerd moeten worden.

20181115_11531520181127_122549

 

Het Nederlandse deel van het eiland wordt dagelijks bezocht door immense cruiseschepen, variërend in lengte van 250-350 meter lengte. Tijdens de kerstdagen lagen er 8 van zulke schepen bij Philipsburg, het eiland wordt dan overspoeld met duizenden toeristen, vaak op leeftijd en veel met overgewicht. Het stikt er van de terrasjes en taxfree shops voor drank, juwelen en horloges. Niks authentiek aan dat deel van het eiland. Geen plek voor ons.

20181121_10345120181121_103238

 

Op het eiland zijn we heel hartelijk ontvangen door Mike en Leonde die wij kennen van onze zeezeilclub uit Nederland. Mike is voor zijn werk drie jaar op het eiland gestationeerd en Leonde heeft werk gevonden bij de Jachtclub van Sint Maarten. We hebben twee weken de auto van Mike mogen lenen en hebben gebruik kunnen maken van hun wasmachine en huis/terras. Die twee wonen absoluut niet verkeerd daar. We hebben ook weer eens onze vloerbedekking van de boot goed schoon kunnen maken bij hun thuis. Leonde heeft ons weten over te halen om als vrijwilliger te assisteren tijden de Heineken-regatta die begin maart is, moeten we nog aan het werk ook. Met Mike en Leonde zijn we nog een weekend wezen varen. We zijn toen naar Saint Barth’s gevaren. Je gelooft je ogen niet wat een gigantische privéjachten hier liggen. Als je een motorjacht hebt van 40 meter lengte doe je hier echt niet mee. Ook het, op een na grootste jacht ter wereld, jacht van meneer Abramovitsj lag hier, de Eclipse, 160 meter lengte en 22,5 meter breed. Ook lag het megajacht Le Grand Bleu hier voor anker met op het achterdek een groot motorjacht en een zeiljacht van 23 meter lengte! Het mag wat kosten.

20181124_17220020181204_135951img-20181223-wa000520190108_105054

 

De kerst en jaarwisseling hebben we gevierd met Jannie en Jacco van het zeiljacht Maaike Saadet. We hebben het erg gezellig gehad. Jannie en Jacqueline hebben heel wat spelletjes scrabble met elkaar gespeeld. Kwam goed uit, konden de mannen beetje aan de boten klussen.

20181231_18594720181231_202543

 

Wat een echte ‘pain in the as’ begint te worden is de watermaker. Als sinds ons vertrek uit Nederland functioneert de watermaker niet naar behoren. Op Saint Lucia is door de dealer al de pomp vervangen. Op Sint Maarten wederom de pomp vervangen en tevens het membraan. Op dit moment liggen we voor anker bij Virgin Gorda BVI’s en de pomp heeft al weer opgegeven. Het is toch niet te geloven dat een van onze grootste investeringen aan boord niet goed werkend te krijgen is. Gelukkig is de dealer van de watermaker op Sint Maarten zeer behulpzaam en heeft hij geregeld overleg met de fabriek in Italië. Dit onderwerp is dus nog niet afgesloten!

watermaker

 

Zaterdag 12 januari hebben we Sint Maarten verlaten en zijn naar Virgin Gorda BVI’s gezeild. Een tocht van circa 75 zeemijlen waar we 19 uur over gedaan hebben. We hadden weinig wind en een bakstag koers. Door de zeegang en de weinige wind sloegen de zeilen flink heen en weer. Uiteindelijk hebben we het grootzeil gereefd en strak in het midden van de boot gezet. We hebben stug doorgezeild met af en toe snelheden van beneden de twee knopen. Het was een onrustig tochtje. In de ochtend zijn we voor anker gegaan bij Gun Creek waar je volgens de pilot kon inklaren. Helaas, sinds de orkaan Irma die hier ook ontzettend heeft huisgehouden was inklaren hier niet meer mogelijk. Inklaren was mogelijk door nog een stukje door te varen naar Spanisch Town, hebben we de dag erop gedaan.

Huidige gegevens:
18 graden 27,3 minuten Noord
64 graden 26,54 minuten West
23:00 UTC, 18:00 lokale tijd
Voorliggende koers, geen, liggen voor anker bij Spanisch Town BVI’s
Wind E 15 knopen
2/8 bewolkt
Golven circa 0,5 meter

Alles wel aan boord (op de watermaker na).

8 gedachten over “2019-01-17 Sint Maarten – Saint Martin

  1. Tja nu begrijpen we de champagne…. ALs je geen water hebt moet je wat anders drinken. Maar jeetje wat een prachtige filmpjes GENIETEN met hoofdletters. We kunnen niet wachten op het volgende hoofdstuk van: Elisabeth en haar bemanning. Op YouTube hebben we ook wat reactie achter gelaten.
    Hoewel het geen leven voor ons is vinden we het heel erg leuk en smullen we van elk nieuw avontuur van jullie.

    Stevige knuffel van: Marleen, Sanne en Jonna.

    P.S. We wensen jullie een behouden vaart toe natuurlijk en een betere watermaker.

    Like

  2. hoi Peter, leuk stukje , en fotos , die grote witte boten met toeristen vee is mij bekend , eind Jan stap ik weer op de edamgracht en gaan ook de caraibian in aruba curacao rio haina en columbia , dus wie weet , tja die watermaker , goedkoopste watermaker aan boord is water opvangen uit het groot zeil tijdens tropische regen bui met een grote trechter met slang en de drinkwater tank in , maar eerst zout uit de zeilen laten spoelen , maar die zal je wel weten he .gr Ben

    Like

  3. Hoi jacqueline/peter, mooi verslag weer, dank daarvoor. .ooit heb ik met een huurboot gezeild tussen de bvi eilanden en ik vond het geweldig, zo veel mooie ankerplekjes en aardige mensen. Ik kan me het effect van de ,painkillers, nog herinneren, heerlijke rum met van alles er door. Geniet ervan verder! Groetjes, marion.

    Like

  4. Hallo daar ik geniet van je mooie foto,s en verslag het ziet er allemaal geweldig uit genieten jullie maar lekker door,dank je wel Bob

    Like

  5. Hi zeilers , bedankt voor het prettig lezende Verslag. Jullie zijn inmiddels op voor ons onbekend Caraibisch gebied . Geniet van de reis lijkt een overbodige toewens. Wat zijn er een grote Jachten op de wereld. We zullen vragen of de Haven uitgebaggerd en de boxen in de haven vergroot, kunnen worden. Goede vaart, Anneke en Wim Both

    Verstuurd vanaf mijn iPhone

    >

    Like

  6. Leuk om weer te lezen hoe het bij jullie gaat. Goed ook om te horen over de invasie van jachten. De havenmeesters kunnen worden ontzien, maar de klussers moeten met een noodgang steigers en boxen verwijderen en afvoeren. Daarnaast moet voor veel minischeepjes een andere plaats buiten Edam worden gezocht. Laten we toch maar de havenmeesters blijven afbeulen. Dat is voor ons het simpelst. Bovendien mogen de rijken der aarde best een beetje interen op hun vermogen. groet, Wil Springer

    Like

Plaats een reactie